Fraktfritt inom Sverige över 999 SEK (Ej tunga/skrymmande varor)

För nybörjare

Vad behöver man för att börja spela bordtennis?

Nybörjare, föräldrar till barn som vill börja spela bordtennis och alla andra som undrar.

Många funderar på vad man behöver för att komma igång och ha kul och utvecklas i

bordtennisens värld. Vi tänker spalta upp några viktiga saker att tänka på och utan att krångla till en massa med olika tekniska finesser som alla tillverkare implementerar i sina stommar och gummin.

Det viktigaste att förstå vad gäller bordtennis är att det är en sport där det tar lång tid att utveckla teknik, så man ska inte ha bråttom mot mer avancerade uppsättningar av stomme och gummin. När man utvecklar tekniken och efter ett tag känner att man kan hantera nåt snabbare, mer greppigt så är det bra att i samråd med tränare eller/och oss se vart man är på väg och vilken typ av utrustning som skulle kunna passa just dej/ditt barn. Men framför allt. Försök inte att ta genvägar och köp stommar och gummin som världsstjärnorna har till en 10-åring som spelat bordtennis ett par år. Då blir det väldigt svårt att utvecklas på rätt sätt, i rätt takt.

Råden nedan är rätt så generella och det finns alltid undantag, men i det stora så bör man tänka på ungefär detta viset när det gäller barn och ungdomars bordtennisspel.

När man är nybörjare

Är man nybörjare och kanske varit med på pingisskola på sitt första år. Man börjar utveckla lite teknik och tycker att det är roligt. Vad man behöver för att utveckla sin teknik är ett racket som inte är för snabbt. Det ska inte spela av sej själv så att säga. Alltså inte ha för snabb, styv stomme och heller inte nåt tensor-gummi, vilket gör att man får ut mer studs än kraften man lägger in.

En lämplig setup är någon 5-lagers allround trästomme som Sanwei - Accumulator S, LOKI - Violent V5 eller Sanwei - Fextra Allround. Dessa stommar är lagom snabba för en nybörjare och utmärkta att träna upp tekniken med. Det viktigaste med gummina är att de inte är för snabba utan är linjära, vilket betyder att man får ut vad man lägger in. De studsar inte onödigt mycket utan blir väldigt kontrollerbara. Greppet i gummit är givetvis viktigt, men det får inte vara för greppigt, då det blir väldigt svårspelat. Oklibbiga gummin som Palio AK47 och 729 Focus III Snipe har en mjuk svamp och ett inte för greppigt ytgummi. Samtidigt har de låg vikt och kan passa yngre spelare bättre. Ett alternativ till dessa är en något hårdare variant som Sanwei Ultra Spin eller LOKI Rxton I där svampen är något hårdare och ytgummit något greppigare.

Visst finns det fabriksfärdiga racket att köpa från ca 100:- och uppåt, men oftast är dessa mycket tyngre än ett egenmonterat. Sen när man vill byta gummi, så är oftast stommen inget att bygga vidare på för en ungdom som utvecklas plus att det kan vara halvt omöjligt att få av gummina p.g.a. fabrikslimmet som använts vid monteringen, så det är lite att lura sej själv om man köper ett sådant. Visst. Till pingisskola och fritidsgårdar, slit och släng och hemmabruk så funkar de ypperligt.

När man spelat några år

Har man spelat några år och utvecklat ett bra fotarbete och en fin känsla både i det korta spelet, loopar och servar, så kan man oftast behöva något mer krävande utrustning för att komma vidare. För att utnyttja den bättre tekniken och rörelsemönster kan man behöva mer avancerade gummin som passar för detta och den större kraften man använder i sitt spel. Man kan fortfarande använda samma eller liknande stomme som innan, eller en något snabbare, beroende på hur mycket man utvecklats. Det viktigaste här är ju att inte göra för stora förändringar och t.ex. byta från en långsammare 5-lagers trästomme till en snabb, styv carbonstomme direkt. Då kan det bli väldigt svårt att fortsätta sin utveckling från där man var.

Vad gäller gummin, så finns det olika vägar att gå. Gillar man de lite mjukare gummina med mer kontrollerbarhet, så finns t.ex. 729 Presto MAX Spin/Speed, Sanwei Gear Hyper Soft/Medium/Hard eller Palio AK47 Red. Om man gillade känslan av Ultra Spin eller Rxton I så kan man gå vidare med LOKI Rxton III, Sanwei Target 90 eller Yinhe Big Dipper, som då är lite hårdare i känslan och kan generera ännu mer skruv än de tidigare, med rätt teknik.

När man ser till kinagummin, så är de ju generellt mer linjära i sin uppbyggnad än Europeisk/Japanska och kan allt eftersom man utvecklas upplevas lite väl långsamma för den 5-lagers trä allroundstommen, och man kan absolut fundera på en 7-lagers trästomme som Sanwei - Fextra One, DHS Power G7 eller Haitian - Y-III. Ett alternativ till dessa är t.ex. Inner Carbon stommar som Palio - R57, Haitian - Y-II, DHS - Power G5 eller Sanwei Feather Carbon. Dessa är oftast något styvare än trästommar och ger en stabil, men ändå mjuk känsla p.g.a. att carbonlagret ligger lite längre in mot kärnan och man får den mjukare träkänslan med ytterlagren, men en något styvare och mindre vibrerande stomme med hjälp av de inre carbonlagren.

När man har avancerat ytterligare

När fotarbete och teknik sitter mer och mer. När man kanske spelar högre upp i seriesystemet etc. så kanske man ändå har rätt bra koll på vad man behöver och börjar finslipa detaljer och varianter av framför allt gummin. Stommar i all ära. Det finns många modeller och typer av stommar, men när det kommer till gummin och kombinationer ihop med stommar så finns det nästan oändliga varianter.

Säg att man har en Palio - R57 stomme tillsammans med Yinhe - Big Dipper 39deg (forehand) och 729 - Presto Max Spin (backhand) och gillar den uppsättningen, men letar efter nåt snabbare och lite vassare. Oftast räcker det att byta stomme till en något snabbare typ Sanwei - F3 Classic, Yinhe V14 PRO eller Sanwei HC-5S för att få till en helt ny känsla och helt plötsligt kan man med sin teknik spela ett snabbare spel. Visst kan man byta ut ett gummi som Big Dipper 39deg, som är lite mjukare mot ett 729 - Battle MAX PRO, DHS Hurricane 3/3 NEO eller LOKI N80 för att få ett ännu mer offensivt gummi på forehand. Nu är man ju inne och petar på detaljer egentligen, men bordtennis är ju en så individuell sport vad gäller teknik, spelsätt och förmåga, så när man väl kommit hit är nog det bästa att prova sej fram lite men att samtidigt inte göra för stora förändringar.

Att tänka på

  • Styvare, snabbare stommar fungerar ofta bättre ihop med gummin som har lite hårdare svampar och har man en lite mjukare flexigare stomme, så gör sej gummin med mjukare svamp bättre på dessa.
  • Små förändringar är oftast det som ger den bästa utvecklingen, då man inte behöver ställa om tekniken för mycket när man byter utrustning.
  • Alla åsikter och råd i dokumentet är våra personliga och är inte nåt som är hämtat från ITTF eller Svenska Bordtennisförbundet eller liknande. Det är våra tankar om hur man utvecklas bäst som bordtennisspelare. Omnämnda produkter är ett utdrag av vad vi tillhandahåller och liknande lämpliga produkter finns säkert att hitta hos de flesta seriösa leverantörer av bordtennisutrustning.

//Chinese Table Tennis Sweden